Dom in Gradnje

Kaj morate vedeti pri selitvah?

Kljub temu, da se Slovenija glede tega, koliko ljudi živi v lastniških nepremičninah, uvršča v sam svetovni vrh, je tudi pri nas velik delež tistih, ki so dolga leta, morda pa tudi vse svoje življenje, podnajemniki. Nakup nepremičnine je velik zalogaj, brezposelnost mladih visoka, bančna posojila so na voljo zgolj tistim z redno službo in plačo, ki je večina delovno aktivnih ne dosega. Biti podnajemnik pravzaprav ni nič slabega, a kot kažejo izkušnje, to pogosteje kot ob lastniški nepremičnini pomeni selitve – včasih se pari in družine selijo tudi vsakih nekaj let.

Zakaj so selitve podnajemnikov pogostejše?
Pri nekomercialnih najemniških stanovanjih si zagotovimo streho nad glavo tako, da ustrezamo določenim pogojem razpisa. Marsikdo tako dobi službeno stanovanje, a če služno zamenja, izgubi pravico do njega – brez selitve ne gre. Prav tako imajo posebne pogoje tudi neprofitna stanovanja raznih skladov in občin.
Zakaj so selitve pogostejše pri profitnih najemodajalcih, pa je povsem jasno. Pogosto se najemodajalec odloči, da bo svojo nepremičnino prodal, torej jo mora prej izprazniti. Lahko se odloči, da bo dvignil najemnino, najemnik pa se s tem ne strinja. Prav tako so pogoste selitve takrat, ko otroci najemodajalcev zrasejo in si želijo na svoje – in najemniško stanovanje staršev je za to pač idealno. Včasih pa pride do selitve tudi zato, ker imata najemnik in najemodajalec druge spore. Recimo, da želite v najetem stanovanju prijaviti stalno bivališče, pa se lastnik s tem ne strinja. Dokler ste v njem sami ali s partnerjem, to ni težava – lahko se prijavita začasno ali živita v stanovanju tudi na črno. Ko pridejo otroci, pa je stalni naslov pomemben – brez njega ne boste dobili vrtca v kraju bivanja!
Selitve podnajemnikom povzročajo veliko težav, prav tako pa tudi veliko stroškov in izgube časa. Zakaj? Ker selitve niso nekaj, kar lahko opravimo v nekaj uricah – tudi več dni ali tednov je treba pakirati in pospravljati ter nato vse spet razpakirati v drugem stanovanju. Potrebno je pomisliti na to, da je podnajemniško stanovanje običajno potrebno pred odhodom prepleskati in poskrbeti za kakšno popravilo, kar spet ni poceni, prav tako pa je treba vedno najeti in plačati še servis za selitve, saj z osebnim avtomobilom enostavno ni mogoče vsega prepeljati – zlasti v primeru, da imate tudi svoje pohištvo.

Kako si zagotoviti, da bodo selitve manj pogoste?
Največje zagotovilo, da se vam ne bo treba seliti, je lastna nepremičnina. Če do nje ne morete, pa bodite pri iskanju najemniškega stanovanja zelo previdni. Ob prvem stiku z najemodajalcem preverite, kakšne namene ima s stanovanjem oziroma kako dolgo ga namerava oddajati, podpišite dolgoročno pogodbo, ki ne omogoča enostranske spremembe najemnine, pojasnite željo in razloge za prijavo stalnega bivališča – in če se najemodajalec s tem ne strinja, iščite dalje …

Back To Top