• November 30, 2023

Kontaktne leče

Kontaktne leče so popravne, kozmetične ali terapevtske leče, ki se namestijo na roženico očesa. Sodobne mehke kontaktne leče sta izumila češka kemika Otto Wichterle in Drahoslav Lim, v smislu gela, kateri se se uporablja kot material za njihovo izdelavo.

 

Leče ponavadi služijo popravnem ali korekcijskem namenu kot nadomestek naprimer običajim očalam, večina leč je lahkih in na prvi pogled so nevidne – mnoge od komercialnih leč so svetlo modre barve, zaradi česar so nekoliko bolj vidne, kadar jih potopimo v tekočino za čiščenje in shranjevanje. Nekatere kozmetične leče so namenjene lepotnem spremenjanju barv oči.

 

Ugotovljeno je bilo, da okoli 125 milijonov ljudi po vsem svetu(2%), uporablja leče , vključno s 28 do 38.000.000 samo v Združenih državah in približno 13 milijonov na Japonskem. Vrste leč, ki se jih predpisuje se precej razlikujejo med državami, kot so naprimer trde leče, katerih je predpisano za več kot 20% na Japonskem, Nizozemskem in v Nemčiji, vendar manj kot v Skandinaviji, kjer samo okoli 5%.

 

Ljudje se odločajo, za nošenje kontaktnih leč, zaradi različnih razlogov, pogosto zaradi svojih značilnosti, ki jih imajo leče, kot so navidezna nevidnost in praktičnost. Leče primerjamo z očali, kontaktne leče imajo manj vpilva s strani slabega vreme, zamegljevanjem in zagotovijo večjo vidno polje. Zelo primerna so za športne aktivnosti. Toda nekatere oftalmološke bolezni, kot so mogoče popraviti s samimi lečami.

Ločimo več vrst kontaktnih leč:

Korektivne kontaktne leče

Kozmetične kontaktne leče

Terapevtske kontaktne leče

-Glede na material

-Glede na pogostost zamenjave

 

-Glede na zasnovo

Intraokularne leče, znane tudi kot vsaditvene kontaktne leče so posebne majhne korektivne leče, ki so kirurško vgrajene v komore oči za šarenico in pred objektivom, z namenom odpraviti višje stopnje kratkovidnosti in hipermetropijo (daljnovidnost).

Večina izdelkov za kontaktne leče in leče so produkti masovne proizvodnje. Leče »spin-cast” – mehke kontaktne leče, ki se jih proizvaja z metodo vrtinčenja tekočega silikona v obnovljivem kalupu pri visokih hitrostih. Leča je nato obrezana v objekltiv in polirana na CNC stružnici. Objektiv je na začetku valjaste oblike, rezalnik z diamantnim nožem odstrani želeni del materiala iz notranjosti leče. Potem se konakavni in konveksno del objektiva namesti in polira s fino abrazivno pasto. Nekateri proizvajalci lahko proizvedejo do 1000 kontaktnih leč na dan.

 

Čeprav veliko podjetij proizvaja kontaktne leče, obstajajo štirje veliki svetovni proizvajalci:

-Bausch & Lomb

-VISTAKON / Johnson & Johnson

-CIBA Vision

-COOPERVISION.

 

Manjši proizvajalci so:

 

-conta Optic

-Daysoft

-Menicon

-MPG & E / Müller Welt

-SafiLens

-Wöhlk / Zeiss CONTACTLINSEN

 

Kontaktne leče so običajno predpisane s strani oftalmologov in so na recept. V državah, kot so ZDA (uprava za hrano in zdravila) kontaktne leče uvršča med medicinske pripomočke, pravtako v Veliki Britaniji in Avstraliji. V Franciji in vzhodni Evropi, oftalmologi pravtako igrajo pomembno vlogo. V drugih delih sveta pa običajno predpisujejjo kontaktne leče optiki. Recepti za kontaktne leče in očala so lahko podobni, vendar niso zamenljivi. S strani zdravnikov se  primernost kontaktne leče določa za posameznika med pregledom oči. Preveri se zdravje roženice. Očesne alergije ali suhost oči, lahko vplivajo na sposobnost posameznika, da uspešno nosi in uporabčja kontaktne leče. Še posebej po starosti 35 let, suhe oči, predstavljajo tveganje za nošenje kontaktnih leč. Parametri, določeni na receptu za kontaktne leče lahko vključujejo: Material (. Npr prepustnost kisika / prepustnost (DK / L, Dk / t), vsebnost vode, modul)