Vse o porokah

Geologija in nečistosti diamantov na unikatnih poročnih prstanih

Vsaka nevesta rada vidi lesket svojega diamanta, ki slepi poglede zavidljivih samskih deklet daleč naokrog. Unikatni poročni prstani so znani po tem, da imajo neverjetno briljanco diamantov. V tem članku bi vam radi predstavili kje je mogoče najti diamante in kakšne so njihove nečistosti, da boste vedeli kaj več o vaših unikatnih poročnih prstanih.

Najbolj znani barvni diamant, diamant upanja

Diamant ima širok razpon razmika, ki ustreza globoki ultravijolični valovni dolžini 225 nanometrov. To pomeni, da mora čisti diamant prenašati vidno svetlobo in se pojaviti kot prozoren brezbarvni kristal. Barve diamantov izvirajo iz mrežnih napak in nečistoč. Diamantna kristalna rešetka je izjemno močna in samo atomi dušika, bora in vodika se lahko vnesejo v diamant med rastjo v pomembnih koncentracijah (do atomskih odstotkov). Prehodne kovine, nikelj in kobalt, ki se običajno uporabljajo za rast sintetičnega diamanta z visokotlačnimi in visokotemperaturnimi tehnikami, so bile odkrite v diamantu kot posamezni atomi; največja koncentracija je 0,01% za nikelj in še manj za kobalt. Skoraj vsak element se lahko vnese v diamant z ionsko implantacijo. Veliko nevest skrbi, da bi se njihovi unikatni poročni prstani obrabili ali poškodovali.

S zgoraj napisanim lahko vidite, da se diamant tako rekoč skoraj ne more poškodovati. Dušik je daleč najpogostejša nečistost, ki jo najdemo v dragih diamantih in je odgovorna za rumeno in rjavo barvo diamantov. Bor je odgovoren za modro barvo. Barva v diamantu ima dva dodatna vira: obsevanje (običajno z alfa delci), ki povzroča barvo zelenih diamantov in plastično deformacijo kristalne mreže diamanta. Plastična deformacija je vzrok za barvo nekaterih rjavih in morda rožnato in rdečih diamantov. Da bi povečali redkost, sledi rumeni diamant: rjava, brezbarvna, potem modra, zelena, črna, roza, oranžna, vijolična in rdeča. “Črni” diamanti niso resnično črni, temveč vsebujejo številne temne vključke, ki dajejo draguljem njihov temen videz. Barvni diamanti vsebujejo nečistoče ali strukturne napake, ki povzročajo obarvanje, čisti ali skoraj čisti diamanti pa so prozorni in brezbarvni. Večina diamantnih nečistoč nadomesti s ogljikovim atomom v kristalni rešetki, znano kot ogljikova napaka. Najpogostejša nečistoča, dušik, povzroči rahlo do intenzivno rumeno obarvanje, odvisno od vrste in koncentracije prisotnega dušika. Gemološki inštitut Amerike (GIA) razvršča nizko nasičene rumene in rjave diamante kot diamante v običajnem barvnem razponu in uporablja lestvico od “D” (brezbarvna) do “Z” (svetlo rumena). Diamanti drugačne barve, kot je modra, se imenujejo modni barvni diamanti in spadajo pod drugačno lestvico. Vaši unikatni poročni prstani so lahko različnih barv od rumene do modre. Seveda pase je potrebno zavedati da je vsaka barva v resnici nečistost diamanta.

Resultado de imagem para wedding rings

Leta 2008 je Wittelsbachov diamant, 35,56-karatni (7,112 g) modri diamant, ki je pripadal španskemu kralju, dobil več kot 24 milijonov dolarjev na dražbi Christie. Maja 2009 je 7.03-karatni (1.406 g) modri diamant dosegel najvišjo ceno na karat, ki so jo kdaj plačali za diamant, ko je bila na dražbi prodana za 10,5 milijona švicarskih frankov (6,97 milijona evrov ali takrat 9,5 milijona USD).  Ta rekord pa je bil pretepen istega leta: 5-karatni (1,0 g) živo rožnati diamant je bil prodan za 10,8 milijona USD v Hongkongu 1. decembra 2009. Zadnja leta so diamanti,i posebej moderni pri unikatnih poročnih prstanih. Zadnja leta jih gojijo tudi v laboratorij kot sintetične diamante, ki pa so dostopni skoraj vsem ljudem. So veliko cenejši in veliko bolj uporabni in praktični.

Geologija diamantov na unikatnih poročnih prstanih

Diamanti so izjemno redki, z največjo koncentracijo na milijon delcev v viru. Pred 20. stoletjem je bila večina diamantov najdena v nanosih naplavin. Raztreseni diamanti se nahajajo tudi ob obstoječih in starih obalah, kjer se nagibajo k kopičenju zaradi svoje velikosti in gostote. Redki so bili najdeni v ledeniških časih (zlasti v Wisconsinu in Indiani).Večina diamantov prihaja iz zemeljskega plašča, vendar obstajajo tudi drugi viri. Poleg tega, ko meteoriti udarijo po tleh, lahko udarni val povzroči dovolj visoke temperature in tlake za tvorbo mikrodiamantov in nanodialov. Pogosto napačno prepričanje je, da so diamanti nastali iz visoko stisnjenega premoga. Premog je nastal iz zakopanih prazgodovinskih rastlin večina diamantov, ki so bili datirani, pa je veliko starejša od prvih zemljiških rastlin. Možno je, da lahko diamanti nastanejo iz premoga v subdukcijskih conah, toda diamanti, ki nastanejo na ta način so redki. Vir ogljika pa je bolj verjetno karbonatna kamnina in organski ogljik v sedimentih in ne v premogu. Vaš unikatni poročni prstan torej ni bil narejen iz sesedanja premoga, tako kot jih je večina menila.

Resultado de imagem para wedding rings

Več info na zlatarna-breznik.si

Back To Top