Osebno trenerstvo v Evropi

Osebno trenerstvo v Evropi

Osebni trener je fitnes strokovnjak, ki se ukvarja s poučevanjem in predpisovanjem telesnih vaj. Osebni trener analizira fizično stanje svojih strank na podlagi preizkusov telesne pripravljenosti, določa cilje fizičnega in zdravstvenega izboljšanja v časovnem okviru, kjer se ocenjujejo rezultati, pridobljeni pri usposabljanju in smernicah v prehranskih dodatkih. Za dosego ciljev, osebni trener oblikuje program usposabljanja, prilagojen fizičnemu stanju in ciljem, ki jih želi doseči stranka. Kvalificirani osebni trenerji morajo poznati omejitve lastne specializacije, zato, če inštruktor sumi, da ima eden od svojih strank bolezen, ki bi lahko naredila program za vadbo nezadosten, se morate obrniti na ustrezno strokovno osebo, ki bo rešila vaš problem.

Osebno trenerstvo se nekoliko razlikuje po vsem svetu,npr.:

Nemčija

V Nemčiji je usposabljanje osebja postalo znano konec devetdesetih let, med drugim tudi z ustanovitvijo Zveznega združenja nemških osebnih trenerjev (zdaj zveznega združenja osebnih usposabljanj).

Strokovni naslov “Osebni trener” ni zakonsko zaščiten. Obstaja enotno in splošno priznano usposabljanje za osebno trenerstvo. Tudi brez treninga lahko pokličete osebnega trenerja. Komercialne ustanove ponujajo tako imenovane certifikate in kvalifikacije.
Večina trenerjev s polnim delovnim časom je organizirana v mrežah, kot je zvezno združenje osebnih trenerjev. Praviloma so poleg visokošolskega izobraževanja ali osnovnega izobraževanja opravili tudi številne dodatne tečaje usposabljanja in nadaljnje izobraževanje. Danes je v Nemčiji okoli 300 osebnih trenerjev in nekaj tisoč trenerjev, ki poleg svojega poklica nudijo tudi osebno usposabljanje. Nekateri so zaposleni tudi v telovadnicah in  športnih centrih, kjer imajo lažji dostop do trga.Cena treninga s profesionalnim osebnim trenerjem je med 80 in 150 evrov. Sorazmerno visoki cenovni rezultati med drugim izhajajo iz dejstva, da trenerji s polnim delovnim časom pripravljajo  vsako izobraževalno enoto ter se prilagodijo vsakemu odjemalcu glede časa in prostora ter imajo pogosto tudi daljše razdalje do posameznih strank. Poleg tega je treba plačati davke (npr. DDV) in pokojninske prispevke. V Nemčiji je obvezen pokojninski sistem za samozaposlene. Poleg tega ima večina zaposlenih s polnim delovnim časom tudi zavarovanje poklicne odgovornosti. Mnogi osebni trenerji so na voljo tudi za treninge brez zaposlitve in prevzamejo motivacijske trenerske seje, da zagotovijo pravilnost prehrambenih sprememb in neodvisnost od treningov.

Avstrija

Usposabljanje za osebnega trenerja se lahko zaključi bodisi po zaključku obveznega izobraževanja za trenerja ali kot dela športnega ali zdravstvenega študijskega programa ali izobraževanja odraslih. Tečaji usposabljanja so na voljo na zveznih športnih akademijah, zasebnih zavodih za usposabljanje na področju fitnesa in wellnessa ter v različnih zasebnih športnih in fizičnih šolah. Znatno se razlikujejo glede vsebine usposabljanja, trajanja usposabljanja in stroškov. Zakonski predpogoj za osebnega trenerja ali mentorja osebnega trenerstva je izpolnjevanje obveznega šolanja in uspešno opravljen preizkus poklicne usposobljenosti za dokaz fizične in psihične sposobnosti. Izobraževanje traja tri leta z usposabljanjem v podjetju in v poklicni šoli. V Avstriji ni nobenega dokazila o usposobljenosti za “pripravo konceptov usposabljanja za zdravstveno zavedne osebe” v skladu s seznamom prostega poslovanja na ravni federacije.

Švica

Izraz “osebno trenerstvo” ali “osebno usposabljanje za fitnes” ne sodi v priznano poklicno kategorijo v Švici in ni predmet enotnega standarda kakovosti. Zato obstajajo razlike v usposabljanju, kakovosti in stroških. Združenje švicarskih osebnih trenerjev, ustanovljeno leta 2007, se zavzema za zagotavljanje kakovosti, preglednost strank in spodbujanje poklica osebnega trenerja, da bi postal priznani naziv znotraj poklicev v državi.

Back To Top