Industrijska led razsvetljava ni zgolj za industrijo

Industrijska led razsvetljava ni zgolj za industrijo

Industrijska led razsvetljava se v prvi vrsti uporablja v industrijskih in obrtnih objektih, namenjenih proizvodnji in skladiščenju. Njena prednost je v tem, da v primerjavi s klasično porabi precej manj energije, zagotavlja višjo svetilnost, ima daljšo življenjsko dobo, oddaja malo toplote in je skorajda brez UV žarkov. Seveda pa pride industrijska led razsvetljava prav tudi za druge večje objekte, ki imajo komercialen namen. Na primer za športne dvorane, letališča, nakupovalne centre in podobno.

Industrijska led razsvetljava zagotavlja minimalno vzdrževanje

Veliki objekti so včasih potrebovali tudi večje število vzdrževalcev, ki so sproti skrbeli za razsvetljavo oziroma menjavo žarnic. To je prineslo visoke stroške dela, to pa je bilo tudi naporno. Nenazadnje imajo tovrstni objekti večinoma visoke strope, kjer za zamenjavo svetila ne zadostuje lestev, temveč je potreben dvig z manjšim žerjavom. Delo je tako precej zamudno.
Led razsvetljava, ki zagotavlja dolgo življenjsko dobo, tako potrebo po delovni sili kot po stalni zalogi svetilnih elementov močno zmanjša. Še zlasti je manj vzdrževalnih del pomembno tam, kjer je velik pretok ljudi. Zavarovati del letališča in z njega umakniti potnike, kadar potekajo dela, je namreč lahko tudi precejšnja ovira – še zlasti na prometnih letališčih, kjer so potniki prisotni ves čas, tudi preko noči.

Industrijska led razsvetljava za gradnjo
Razsvetljava se ne potrebuje zgolj za osvetlitev zaključenih objektov, temveč je pomembna tudi pri gradnji. Led reflektorji, ki učinkovito “ustvarijo dan” tudi v popolni temi, se vse pogosteje uporabljajo v gradbeništvu. Če so razmere takšne, da se delo ponoči ne more prekiniti, si dovolj svetlobe za delo in varnost (na primer na visokih gradbenih odrih) lahko zagotovimo precej hitro.

Osvetlitev “občutljivih” prostorov
Kot smo že omenili, led svetila ne oddajajo veliko toplote. Medtem, ko se pri klasičnih žarnicah 80 odstotkov energije pretvori v toploto in zgolj 20 odstotkov v svetlobo, je pri led tehnologiji razmerje ravno obratno. To pomeni, da je industrijska led razsvetljava primerna za vse tiste stavbe, kjer je potrebno paziti na temperaturo. Najbolj pogosto to velja za živilsko, kozmetično, farmacevtsko in še nekatere druge vrste industrij, prav tako pa za druge specifične objekte. Na primer za ledene dvorane, namenjene drsanju ali hokeju.
Drugi športni objekti, kjer pride industrijska led razsvetljava še kako prav, pa so odprti objekti. Nogometni in drugi stadioni so v večernih urah lahko ob klasični razsvetljavi pravi magnet za mrčes. Če se odločimo za led tehnologijo, pa te težave ni – led svetila namreč žuželk ne privlačijo v enaki meri.

Led svetloba je prijazna svetloba
Ne glede na to, kakšen objekt se načrtuje, je industrijska led razsvetljava vedno najboljša izbira, da je ta prijazen tako za zaposlene kot goste (gledalce, potnike, kupce). Z led tehnologijo varčujemo, smo prijazni do okolja in ljudi, saj tovrstna svetloba nima negativnih učinkov, ki jih poznamo pri klasičnih svetilih. Ker ne oddaja UV žarkov, tudi ob izjemni svetilnosti ne pride do opeklin in velike vročine, prav tako pa se pri uporabi ne sproščajo nevarni plini. In še nekaj – led svetila je mogoče v celoti reciklirati, torej tudi z odpadom ne bo težav.

Back To Top