Zdravje

Kakšna tekočina za leče je najboljša?

Kontaktne leče, ki so namenjene večkratni uporabi, je potrebno čistiti in shranjevati v tekočini, ki skrbi, da se z leč odstranijo beljakovine, maščobe, kalcij in vse druge snovi, ki so prisotne v telesu, prav tako pa tekočina za leče skrbi, da se na njih ne razmnožujejo bakterije in glive. Kadar se tekočina za leče ne uporablja po navodilih, lahko to vodi v težave. Življenjska doba leč se skrajša, saj se na njih nabirajo razni ostanki, ki dražijo oko in povzročajo občutek praskanja, prav tako pa lahko pride tudi do okužb očesa. 

Večnamenska tekočina za leče

Večnamenska tekočina za leče te očisti in dezinficira, torej hkrati opravi dve nalogi. Običajno se priporoča, da leče zgolj vstavimo vanjo, vendar je še bolje, če posodico z lečami po zaprtju tudi dobro pretresemo in enako storimo tudi pred ponovnim odprtjem, prav tako pa lahko leče v tekočini tudi nekoliko podrgnemo s prsti – nežno, pazljivo, in predvsem s čistimi rokami. Tako je čiščenje še bolj temeljito.

Tekočina na osnovi vodikovega peroksida

Tekočina z vodikovim peroksidom je običajno nekoliko dražja, vendar tudi bolj učinkovita. Uporablja se jo lahko samostojno, ali pa se leče pred njeno uporabo očisti tudi z raztopino za površinsko čiščenje ter s fiziološko raztopino. Učinek je tako precej boljši, vendar pa sta cena in zahteva po daljšem oziroma večstopenjskem čiščenju pogosto razlog, da raje posežemo po večnamenski tekočini. Prav tako vsi vemo, da je vodikov peroksid odličen za čiščenje, vendar sam po sebi agresivna kemikalija. Za mrežnico je škodljiv, zato je potrebno pred ponovno vstavitvijo leč poskrbeti za njegovo nevtralizacijo.

Kaj storiti, če tekočine za leče zmanjka?

Včasih se pripeti, da nove tekočine ne kupimo pravočasno, ali pa jo pozabimo vzeti s seboj, lekarna in drogerija pa sta že zaprti. Leč ni priporočljivo shranjevati v vodi, saj ta ni nikoli zgolj čisti H2O, temveč je pravzaprav zmes, v kateri je prisotnega še marsikaj drugega – tako nežive snovi kot mikroorganizmi. Če ne gre drugače, je najbolje, da kontaktne leče za dnevno uporabo v takšnem primeru shranimo v posodici, ki jo napolnimo z destilirano vodo ali fiziološko raztopino, dobro pa je, da ju sproti odpremo – če sta odprti daljši čas, so v njiju ravno tako že lahko mikroorganizmi. Seveda je nujno, da gremo naslednji dan takoj po tekočino in leče vstavimo vanjo, kajti ta je najboljša za shranjevanje tudi zato, ker leče dobro očisti – poskrbi za dezinfekcijo oziroma eliminira bakterije, glive in druge patogene.

Back To Top