• February 21, 2024

Brezplačna izdelava spletne trgovine – je to res mogoče?

Bodimo povsem neposredni in odkrito odgovorimo na v naslovu zastavljeno vprašanje: ne. Brezplačna izdelava spletne trgovine ne obstaja, kajti nihče pri zdravi pameti ne bo opravljal dela brez plačila. Res pa je, da se med brskanjem po spletu hitro najdejo obljube, ki ponujajo najrazličnejše storitve brez plačila – vendar moramo vedeti, da nazadnje vedno sežemo v žep, čeprav za navidezno drugo stvar.

Kako je mogoča brezplačna izdelava spletne trgovine?
Kot smo že omenili, delo brez plačila ne obstaja, vsaj v normalnem poslu ne. Če vam nekdo ponudi brezplačno izdelavo spletnih trgovin, to verjetno pomeni, da ne boste plačali za sam začetni del, torej za oblikovanje in programiranje, ki pa nista po vaši meri, temveč tipska. Spletna trgovina, ki uporablja grafični dizajn, ki je na voljo brezplačno, ter enostavne module, ki vam ne nudijo najboljših načinov prodaje, so vam lahko na voljo brez vložka. A z njimi si nimate kaj pomagati. Potrebne bodo nadgradnje in preoblikovanja, moduli oziroma funkcije po vaših potrebah, vse to pa bo potrebno plačati. Prav tako se z brezplačno izdelavo običajno zavežete k plačilu najema trgovine, torej k mesečnemu strošku, brez katerega vaša trgovina spet ne bo delovala. Kaj torej dobite brezplačno? Malo oziroma nič. Enostavno spletno trgovino, ki je v primerjavi s tistimi, o kakršnih sanjarite, videti kot enostavna stojnica in nič kaj čedna stojnica, vi pa ste vedno želeli urejeno trgovinico, kjer je vse kot iz škatlice in kamor kupci prihajajo z velikim veseljem.

 

Od česa je odvisna cena izdelave?
Kadar poteka izdelava spletnih strani profesionalno, so vam na voljo običajno različni paketi, znotraj katerih imate na voljo možnosti glede funkcij in oblikovanja, ali pa se za vse funkcije, ki jih potrebujete, odločite sami in si tako ustvarite nabor po lastni meri – tako je še najbolje. Tako lahko omogočite na primer plačevanje s karticami, ne pa tudi s PayPalom. Lahko se odločite za spletni dnevnik v sklopu trgovine, ne pa tudi za elektronske novičke … Vsekakor je pomembno, da si nikoli ne zaprete vrat: na začetku naj trgovina ponuja tisto, kar zagotovo potrebujete, s časom oziroma izkušnjami s prodajo in razvojem pa se boste odločili še za kaj drugega, če bo to potrebno.

 

 

 

 

 

Pa res ne morete ničesar dobiti brezplačno? Kadar gre za povsem novo stranko, podjetja za izdelavo spletnih strani in trgovin včasih vseeno kaj ponudijo, na primer brezplačno registracijo domene za prvo leto, brezplačno gostovanje za nekaj mesecev in podobno. Tudi med njimi je nenazadnje velika konkurenca in če vas lahko prepričajo, da se izdelava vaše spletne trgovine zaupa njim, prav tako pa boste plačevali v prihodnje še gostovanje oziroma najem in vzdrževanje, potem je prav, da kje tudi malo popustijo.