• February 21, 2024

Izbira poročnih prstanov

Poročni prstani so pogosto izdelani iz zlata. Najbolj primerna kovina za nakit je 14-karatno zlato. To se lahko nosi vsak dan, saj ne oksidira oziroma ne potemni hitro. Prav tako je zelo dobro odporno na samo obrabo. Takšno vrsto zlata je na trgu možno dobiti v beli, rumeni ter roza barvi. Seveda se prstani za poroko ter na splošno nakit lahko izdelujejo tudi iz manj čistega zlata.

Na voljo so na primer poročni prstani iz 9-karatnega zlata. Ti vsebujejo manj čistega zlata, zato so cenovno ugodnejši. Njihova največja slabost je oksidacija oziroma barvanje kovine s časom. Na voljo so tudi 18-karatni, ki vsebujejo več zlata. Največja slabost pa je njihova občutljivost na obrabo ter seveda tudi nekoliko višja cena.

Poročni prstani iz platine

Če na poroki pa tudi sicer želite izgledati res nekaj posebnega, so izjemno dobrodošli prstani, ki so izdelani iz platine. To je kovina, ki je po izgledu še najbolj podobna belemu zlatu. Uporablja se v čisti obliki, zato je tudi cena precej visoka. Na sploh je izdelek iz platine v povprečju do trikrat dražji v primerjavi z enakimi izdelki, ki so narejeni iz zlata.

Med plemenite kovine štejemo tudi srebro. Nekaterim je tovrstna kovina izjemno všeč, zato so priljubljeni tudi srebrni poročni prstani. V primerjavi z zlatimi pa so precej bolj ugodni. Na sploh je srebro mehkejša kovina ter je zato bolj občutljiva na samo obrabo. Druga večja slabost pa je seveda oksidacija, kar pomeni, da prstan iz srebra precej hitreje potemni.

Poročni prstani iz neplemenitih kovin

Vsekakor pa so vam na voljo tudi takšni prstani za poroke, ki niso izdelani iz plemenitih kovin. Na voljo so na primer takšni iz jekla, keramike, ne nazadnje tudi iz lesa. Ker je poročni prstan oziroma njegova izbira stvar posameznikov, je seveda predvsem od vas odvisno, za kakšno vrsto materiala se boste odločili.

Precej tovrstnih prstanov ima vključene tudi kamne. Večina njih je bele barve. Pri takšnih lahko izbirate med diamanti ali pa med cirkoni. Slednji veljajo za umetne kamne, ki so cenovno precej bolj dostopni in na prvi pogled izjemno lepi. Kljub temu pa so zelo občutljivi na obrabo. Sčasoma zato izgubijo del sijaja. Diamanti so seveda precej dražji in veljajo za zelo prestižno izbiro. Se ne obrabijo in za vedno ohranijo svoj lesk. Če želite naravni kamen na poročnem prstanu in vam je diamant predrag, lahko izberete na primer kamen topaz. Ta prav tako velja za zelo lepo izbiro.

Poročni prstani tisoč in ene oblike

Dejstvo je, da lahko na današnjem trgu najdete prstane za poroko, ki so v tisoč in eni obliki. Na razpolago so takšni, ki so povsem minimalističnega dizajna, pa tudi takšni, ki so baročnih oblik, vijug, naravnih vzorcev, abstraktnih oblik, z nekoliko večjimi kamni, elegantni, masivni, ne nazadnje še takšni, ki se povsem ujemajo z vašim zaročnim prstanom.

Pri izbiri oblike prstana imate praviloma na voljo več možnosti: že obstoječ dizajn, prstani z manjšimi popravki in izdelava po naročilu. Pri prvi možnosti torej izberete enega od že obstoječih modelov. Poročni prstani z manjšimi popravki pa so dobrodošli predvsem tedaj, kadar vam je eden od obstoječih modelov všeč, a bi vi sami radi nekaj malega spremenili. Večina ponudnikov nakita je zelo prilagodljiva, zato vam pri tem lahko ugodijo. Pri izdelavi po naročilu pa imate povsem svojo idejo. Seveda je dobro, da je ideja o izdelavi čim bolj jasna, da se lahko prstan čim hitreje izdela.

Kakšna je cena za poročne prstane

In koliko poročni prstani lahko stanejo? Najprej se je seveda treba dobro zavedati, da je faktorjev, ki vplivajo na ceno, kar nekaj. Zlasti pa je cena odvisna od materialov, vrste kamna pa tudi od same zahtevnosti izdelave. Za par tipičnih poročnih prstanov se cena giblje med 700 in 800 evrov, v primeru da se za kamen uporabi cirkon ali pa kakšen podoben poldrag kamen. Poročni prstani z diamanti pa so seveda primerno dražji – tudi do 500 evrov več od omenjenega.

Cene za tiste prstane, ki so bolj zahtevnih izdelav, se gibljejo od 1000 evrov dalje. Za preprost zlat prstan boste odšteli okoli 500 evrov. Če pa izberete platino ali diamante, se cene gibljejo od 1500 evrov dalje. Na ceno pa vsekakor vpliva tudi želja po unikatnem dizajnu.

Ne nazadnje pa je cena poročnih prstanov odvisna tudi od tega, kje jih kupite oziroma daste izdelati po naročilu. Za prestižne blagovne znamke prstanov je seveda značilno, da so precej dražje. Sicer pa je poročne prstane priporočljivo pri izbranem ponudniku naročiti vsaj tri tedne pred samo poroko. To je namreč tipičen čas, ki je potreben za samo izdelavo.